Kto nie lubi organizacji we własnej kuchni? Zwłaszcza jeżeli dużo gotujesz każdego dnia, niezbędne mogą się okazać specjalne pudełeczka na zioła i przyprawy do gotowania potraw dla siebie i swoich najbliższych. Przyprawy w woreczkach, które kupujemy w sklepie, mogą być nieporęczne. Taki produkt jest po prostu niepotrzebny. Proponujemy więc dla własnej wygody i komfortu wykorzystać odpowiednie do tego pojemniczki. Przeczytaj nasz artykuł i sam sprawdź, jak łatwo je zrobić i z nich korzystać podczas gotowania rosołu oraz innych dań!
Wybierz pojemnik na zioła, który jest bezpieczny i łatwy do czyszczenia
Możesz sam zrobić pojemniki na przyprawy ze starych słoików. Zakrętki wszelkiego rodzaju niekoniecznie stanowią problem. Trzeba je tylko przemalować. Pamiętaj, aby dokładnie wyczyścić słoiki przed ponownym użyciem. Odtłuść powierzchnię, którą planujesz pomalować.
Na uwagę zasługuje również plastikowy pojemnik na przyprawy, który składa się z kilku opisanych prostokątnych pudełek. Pojemniki są przejrzyste, dzięki czemu można łatwo sięgnąć po potrzebne przyprawy. Takie organizery pomagają utrzymać porządek w kuchni i dobrze wyglądać. Pomyśl o przyprawach, którymi gotowałeś niedzielny rosół. Pamiętasz, jak wiele ich było? Trzymanie ich w torebkach sklepowych nie zapewni utrzymania odpowiednich walorów smakowych oraz zapachowych, gdyż prędzej czy później się wywietrzeją.
Duży silikonowy pojemnik na zioła i przyprawy to świetny sposób na organizację w kuchni.
Przyprawy kuchenne należy odpowiednio przechowywać, aby zachowały świeżość i aromat. Czyli w hermetycznych pojemnikach na przyprawy i zioła. Ważne jest, abyś wybrał pojemnik na zioła, którego wnętrza nie były plastikowe, ale np. szklany, ponieważ te materiały nie są one odporne na wysokie temperatury, o które nietrudno w kuchni. Aby przyprawy nie ulegały wietrzeniu, a zapachy przechowywanych ziół i nie mieszały się cały pojemnik, musi być szczelnie zamknięty. Fajnym pomysłem jest zrobienie własnych kostek przypraw z mrożonymi ziołami. Gdy już masz swój pojemnik silikonowy, do wnętrza wsypujesz zioła i przyprawy do gotowania rosołu bądź innych niezbędnych rzeczy, jak przykładowo o fantazyjnym kształcie papryczki chilli bądź gałązki rozmarynu.

Domowa kuchnia nie wymaga od nas zużywania od razu całych torebek przypraw. Po otwarciu saszetki zawartość wsypać do szczelnego słoiczka. W przeciwnym razie cały aromat wyparuje, a przyprawy nadają się do wyrzucenia. Zwietrzałe zioła nie nadają potrawie pożądanego smaku i aromatu, a ponadto potrafią skutecznie zepsuć potrawę. Dlatego tak ważne jest właściwe przechowywanie przypraw, aby były w pełni bezpieczny.
Jeżeli masz dość wybierania ziarenek ziela angielskiego, znaleźliśmy na to sposób! Szklane słoiczki na przyprawy pozwolą uporządkować przyprawy i ładnie je wyeksponować. Pięknie prezentują się intensywnie żółta kurkuma, papryka, czarny pieprz i zielona suszona bazylia. Słoiki z przyprawami często stoją na kuchennej półce lub są schowane w szufladzie. W razie potrzeby wystarczy wyjąć potrzebne przyprawy do gotowania i cieszyć się przygotowaniem potrawy!
Przygotuj zioła i przyprawy
Co powiecie na oregano lub zieloną pietruszkę na doskonale pokrojone i cudownie aromatyczne zioło z domowej uprawy, gotowe do każdego dania? Służy do tego specjalne akcesorium do mielenia ziół, które jest potrzebne w kuchni każdego członka rodziny, który stara się gotować zdrowo i smacznie.
Świeże zioła to podstawa zdrowej i aromatycznej kuchni. Jednak nie wszyscy, a zwłaszcza początkujący kucharze, pamiętają, aby po nią sięgać. Najlepszym sposobem, aby zawsze mieć świeże zioła pod ręką, jest rozpoczęcie domowej uprawy doniczkowej we własnej kuchni. Uprawę w domu najlepiej zacząć od najbardziej niezbędnych ziół, które są często używane i nie są wymagające w uprawie. Możemy je kupić w postaci rozwiniętych sadzonek lub posadzić je od początku poprzez wysiew. Takie ziła można włożyć w duży silikonowy pojemnik na zioła.
Produkt wykonany z silikonu przeznaczonego do przechowywania ziół i przyprawy do gotowania rosołu bądź innych dań będzie niezastąpiony w każdej kuchni! Dzięki niemu masz możliwość lepszej organizacji podczas przygotowania obiadu. Pamiętaj, że to jak będzie wyglądał Twój produkt, zależy od Ciebie. Może być przezroczysty, ale także niebieski, czerwono zielony, żółty bądź biały. Dopasuj je do swojej kuchni, aby pięknie się komponowały jako ozdoba.
Sprawdź także, jak zrobić łańcuch z szyszek na choinkę, oraz inne dekoracje domu na jesień. Dowiedz się, jakie należy wykonać porządki w ogrodzie na jesień. Jak kłaść marmolit na taras? Nasz blog domowy dostarczy Ci tych wszystkich inspiracji!