Wielu ludzi uwielbia spędzać czas przy grillu. Chodzi nie tylko o ten niepowtarzalny smak, ale również o fakt, że niejednokrotnie spotykamy się wówczas z bliskimi i przyjaciółmi, a to oznacza, że możemy wówczas w przyjemny sposób spędzić czas z ludźmi, którzy są dla nas naprawdę ważni. Jednak żeby takie spotkanie się udało i przebiegało bez problemów, musimy wiedzieć, jaka rozpałka do grilla będzie najlepsza. Tak, aby przygotowanie grilla nie zabrało wiele czasu, a jednocześnie też, żeby cały czas mogła być utrzymywana odpowiednie temperatura. Przez wielu proponowana jest nam naturalna podpałka do grilla, więc warto się jak najwięcej dowiedzieć na jej temat. Nasz blog domowy podpowie Ci, jaką podpałkę wybrać na kolejnego grilla!
Na co zwrócić uwagę wybierając podpałki do grilla?
Warto zwrócić uwagę na to, że są one bezpieczne zarówno dla środowiska, jak i dla naszego zdrowia, bo spalanie ich nie zmienia smaku i zapachu przyrządzanych na grillu potraw. Dzięki temu jedzenie przygotowane na ruszcie niezależnie od tego, czy będzie to mięso, warzywa czy ryby, będzie miało naturalny smak pozbawiony niechcianych zapachów. Podpałka ta nie zostawia również żadnych osadów na grillu, a zapalając jedną podpałkę, możemy obserwować, że pali się ona ok. 10 minut. To właśnie dzięki temu świetnie rozpala nie tylko drewno, ale również inne materiały stosowane na różnych paleniskach.
Jaka rozpałka do grilla będzie najlepsza?
Ważne jest to, abyśmy zawsze mieli pewność, że korzystamy z najlepszego rozwiązania, jakie jest dla nas dostępne. To też oznacza, że koniecznie musimy sprawdzić, jak prezentuje się naturalna podpałka do grilla i co ona może nam oferować. Jeśli interesuje nas podpałka biała skład jej powinniśmy poznać, tak abyśmy mieli pewność, że nie tylko będziemy wiedzieli czy spełnia ona określone normy, ale również zyskamy świadomość, w jaki sposób powinniśmy się z nią obchodzić, aby zapewnić wszystkim bezpieczeństwo. Warto również sprawdzić w jaki sposób zachowuje się żelowa rozpałka do grilla, bo powinniśmy pamiętać, że im mniej będzie odprysków, tym większa będzie szansa, że unikniemy poparzenia czy pożaru, o który nie jest trudno, gdy mamy do czynienia z substancjami łatwopalnymi.
Czy najlepsza będzie dla nas naturalna podpałka do grilla?
Z jednej strony taka podpałka do grilla powinna się łatwo rozpalać, z drugiej powinniśmy mieć pewność, że przez długi czas będzie ona utrzymywała odpowiedni ogień. Dlatego istotne jest to, abyśmy zobaczyli, jaki podpałka biała skład posiada, bo wówczas może się okazać, że będzie to odpowiednie rozwiązanie dla nas. Warto wiedzieć, że występuje ona w dwóch rodzajach, a to oznacza, że będziemy mogli wybrać taki jej typ, który będzie najwygodniejszy w zastosowaniu. Im więcej różnych propozycji sprawdzimy, tym łatwiej będzie nam powiedzieć, co będzie dla nas najlepsze. Możemy porozmawiać z innymi odnośnie tego, jaka rozpałka do grilla jest najlepsza, tak abyśmy wiedzieli, z czego oni są zadowoleni i sprawdzili, czy u nas również się ona sprawdzi. Zanim zdecydujemy, jaka rozpałka do grilla jest dla nas najlepsza, powinniśmy najpierw sprawdzić jej skład, jak i przekonać się, na ile pomoże nam ona w bezpiecznym korzystaniu z takiego grilla. Może się wówczas okazać, że najlepsza dla nas będzie naturalna podpałka do grilla i to z niej będziemy korzystali za każdym razem, gdy będziemy organizowali takie spotkanie z najbliższymi. Jednak dla kogoś innego żelowa rozpałka do grilla może być tym lepszym rozwiązaniem, bo będzie ona zapewniała większe bezpieczeństwo, albo zwyczajnie będzie dla niego łatwiejsza w użyciu. Najważniejsze jest tutaj to, abyśmy korzystali z rzeczy, które są dla nas najwygodniejsze i jednocześnie jak najbardziej przyjazne dla środowiska.
Biała podpałka do grilla
Dalsze rozpalanie grilla wygląda już tak samo. W momencie, gdy uzyska się odpowiednią temperaturę żaru, na węglu pojawi się charakterystyczny, biały nalot. Należy wówczas do przygotowanego kopczyka dołożyć kawałki drewna, węgla lub brykietu, a następnie zaczekać, aż się rozgrzeją. Kiedy całe drewno, brykiet lub węgiel drzewny pokryją się białym nalotem, rozgarniamy opał po całej powierzchni grilla. Teraz można już rozpocząć grillowanie na rozgrzanym ruszcie.
Podpałka do grilla biała – podobnie jak rozpałka w płynie, ona również występuje w dwóch odmianach. Zakupić możemy między innymi podpałkę w parafinowych blistrach. Całość wyglądem przypomina listek z tabletkami, z których „wyciskamy” pojedyncze kawałki podpałki. Dużo wygodniejsza w użyciu okaże się jednak podpałka biała kerozynowa, która występuje w formie tabliczek. Odłamywane są nich poszczególne kostki.
Przenośne podpałki do grilla – jak je użyć
Jeżeli posiadasz komin do rozpalania grilla, to na dnie grilla umieszczasz 2-3 kostki rozpałki, które następnie za pomocą długiej zapalniczki lub długich zapałek podpalamy. Następnie nad palącą się rozpałką umieszczamy wypełniony węglem lub brykietem komin. W zależności od posiadanej wersji komina otwieramy otwór wentylacyjny w jego podstawie. Gdy węgiel zacznie się zażyć po założeniu ochronnej rękawicy, podnosimy komin i rozsypujemy jego zawartość po dnie grilla.
Jeżeli nie posiadasz komina, to zdejmujesz pokrywę grilla oraz ruszt do grillowania. Następnie na dnie układasz około 4-5 kostek rozpałki, które następnie za pomocą długiej zapalniczki lub długich zapałek podpalamy. Kolejnym krokiem będzie ułożenie stosu węgla bądź brykietu nad palącą się rozpałką. Gdy węgiel zacznie się żarzyć za pomocą metalowych szczypiec /które będą później potrzebne do przewracania potraw lub grillowanych mięs/ rozgarniamy go na boki i dosypujemy docelową porcję używanego węgla lub brykietu.
Jest na rynku kilka gadżetów, które nie są do rozpalenia grilla niezbędne, ale znacznie pomagają i zdecydowanie ułatwiają jego obsługę. Według nas jednym z takich must have grillowych akcesoriów jest komin do rozpalania grilla. W przyrządzie tym umieszcza się brykiet lub węgiel drzewny, a dzięki specjalnie rozmieszczonym otworom zapewniającym bardzo dobrą cyrkulację powietrza znacznie przyśpiesza on rozpalanie brykietu bądź węgla.
Zapalniczki do grilla o stałej podstawie
Kolejną grupą podpałek bardzo często wykorzystywanych do rozpalenia grilla są rozpałki szare, które są produkowane z płyty wiórowej. Dostępne są w formie tabliczek podzielonych na mniejsze kostki, dzięki czemu łatwo można podzielić je na mniejsze kawałki. Podpałka szara jest produktem ekologicznym i spełnia standardy bezpieczeństwa, dzięki czemu bez przeszkód można stosować ją przy rozpaleniu grilla i od razu po jej użyciu można przystąpić do przygotowywania potraw. Rozpałka pali się długi czas, co pozwala dobrze rozpalić brykiet lub węgiel drzewny i szybko osiągnąć oczekiwaną temperaturę paleniska.
Grill ustawiamy w dobrym miejscu (zwróćmy uwagę na kierunek wiatru, który będzie niósł dym). Jeśli używamy rozpałki w płynie, najpierw układamy węgiel, który następnie polewamy. Gdy wybraliśmy podpałkę stałą-umieszczamy ją w trzech miejscach na palenisku i obkładamy ją większymi kawałkami węgla. Czy jakieś dodatkowe akcesoria mogą wspomóc proces rozpalania grilla? Zdecydowanie tak! Pod ręką warto mieć szczypce, którymi łatwiej będzie rozgarnąć żar. Te wykonane ze stali nierdzewnej sprawdzą się najlepiej. Podobną funkcję spełnia również przesuwak, jeśli nie chcemy brudzić szczypiec, którymi później dotykamy jedzenia.
Jakie jest ryzyko nieprawidłowego używania podpałki do grilla?
Jak wiadomo z podpałki można korzystać przed rozpaleniem grilla – najlepiej ekologicznego. Pamiętaj jednak, że pieczenie na otwartym ogniu lub wdmuchiwanie go bezpośrednio do żaru może doprowadzić do kulinarnej katastrofy. Mięso jest następnie poddawane nadmiernemu nagrzewaniu, dzięki czemu nie będzie trudno je przypalić – nie ma potrzeby pieczenia wnętrzności. Po drugie, wdmuchując powietrze w ogień, substancje rakotwórcze wlatują prosto do grilla. Sprawdź także ten artykuł na temat przepisów na wypieki.
Osoby zainteresowane grillowaniem powinny zawsze kupować podpałkę bez dodatków syntetycznych. Pod wpływem spalania produkują smołę i inne toksyny, których nikt nie chce wdychać ani jeść. Skład zapalniczki do grilla jest bardzo ważny i nie należy go lekceważyć. Także dlatego, że dzieci często chodzą na takie spotkania. Oczywiście poważne potraktowanie tego tematu może mieć bardzo pozytywny wpływ.
Dlaczego warto grillować?
Grillowanie potraw to zdrowa alternatywa dla innych metod gotowania. Jest zdrowszy, ponieważ zawiera mniej oleju i tłuszczu niż smażenie na głębokim tłuszczu, pieczenie w piekarniku czy smażenie na patelni. Jest także stosunkowo łatwe i nawet mało doświadczeni kucharze na pewno świetnie sobie poradzą. W łatwy sposób usmażymy potrawy równomiernie ze wszystkich stron. Na grilla idealnie nada się karkówka, kiełbasa, inne mięso, ale także warzywa, grzyby, a nawet owoce, takie jak przykładowo banany. Jak widać, tylko wyobraźnia nas ogranicza. Jeżeli uwielbiasz ciepłe pieczywo na pewno pokochasz chleb z rusztu. Idealnie nada się zarówno standardowe biały chleb, jak i ten ciemny z ziarenkami.
Sprawdź także jak wietrzyć dom zimą. Być może chętnie spędzisz czas na dworze, a przy gorących dniach przyda Ci się odpowiednia ochrona przed Słońcem, zobacz, jak zamontować parasol na balkonie.